Vad passar ihop med rosor?

Bra växter till rosorna

Perenner, ett-åriga, ätliga, örter och buskar, allt passar konstrikt in bland rosor.

För att hitta de plantor som passar bäst, väg in när de blommar, vad de har för form och struktur, samt färgen på bladen. Försäkra dig om att de växer under samma betingelser, har samma behov som rosor: soligt läge, rikligt med vatten och regelbunden gödsling. Om du odlar grönsaker välj lämpliga bekämpningsmedel.

Vet inte var du ska börja? Med några av nedanstående arter så kommer dina rosor att vara i utmärkt sällskap.

Frikart aster (Aster x frikartii) — Lavendelblå prästkrageliknande blomma som passar utmärkt till många rosors färg. Självsår lätt. Förtjusande tillsammans med Floribunda eller buskrosor. 60-90 cm hög och 45-60 cm i omkrets.

Coral bells (Heuchera sanguinea) — Färgrikt bladverk i många olika färger (gulaktiga, ljusgröna, vinröda, orangea m.fl.). Välj ut varianter som kompletterar varandra eller ger kontrast. I de varmaste regionerna plantera på östra eller västra sidan om rosorna så de ger skugga åt coral bells. De blir 15-25 cm höga och breda.

Daglilja (Hemerocallis) — Med sitt rika fontänliknande bladverk täcker de rosornas stjälkar bra. Trumpetformade blommor som finns i så gott som alla färger. Dvärgvarianter som bör placeras åtminstone 30 cm från rosorna, konkurrerar annars med rosornas rötter om utrymmet. Blir 45-75 cm höga och 45 cm i omkrets.

Pelargoner (Geranium arter) — Använd denna blomrika planta för att dölja rosenstjälkar speciellt hos de som växer upprätt. Eftersom den är lättodlad, lättskött och dessutom inte angrips av kaniner eller rådjur, är det ett bra val. Blir 10-180 cm höga och 7.5-90 cm i omkrets.

Örter — De varierande färgerna, strukturerna och dofterna gör örter till ett naturligt val. Med sina aromatiska blad hjälper många örter till att hålla skadedjur borta från rosorna. Lavendel, ätlig salvia (välj dem med färgrika blad), gräslök, rosmarin, fänkål och timjan.

Prydnadsgräs — Med sitt smala fontänliknande bladverk utgör prydnadsgräs en fin kontrast till rosor. Höga gräs skapar en dramatisk bakgrund för rakt växande rosor eller drar till sig blicken när de tornar upp sig över marktäckande rosor. Ett bra val inkluderar bl.a. Purple Fontain-gräs, Morning Light miscanthus och Elijah Blue fescue.

Salvia (Salvia arter) — Blommor i blått, lila, rött, vitt eller rosa. Plantera högväxande bakom eller bredvid rosor; sätt mer lågväxande runt rosenstjälkarna. Lockar inte till sig kaniner eller rådjur. 60-150 cm höga och 60-90 cm i omkrets.

Plantor med silverfärgade blad — Dessa passar otroligt bra med rosor eftersom silver framhäver andra färger och får dem att se intensivare ut. Använd kortväxta silverskönheter för att sätta nära basen av rosenstjälkarna och storvuxna varianter mellan och bredvid för att skapa kontrast. Prova med följande arter. Dusty Miller (se foto ovan), Artemisia, Lamb’s ear, lavendel, pinks (Dianthus) eller santolina.

Klassiska sällskap för rosor
Andra plantor man ofta sätter tillsammans med rosor för att dölja basen på rosenplantan är daggkåpa, blåklockor och iris. Räkna med riddarsporre, fingerblomma, och dahlia som vackert fyller upp mellan rosor. Lägg till klematis och lökväxter – traditionella vårblommor och sommarskönheter som liljor – för att utöka och framhäva.

Relaterade produkter

Läs andra inlägg

Förökning av krukväxter

En del metoder, som t.ex. att ta sticklingar och plantera dem är enkla, medan andra som avläggning är mer tidskrävande. I olikhet med utomhusplantor härstammar

Läs mer