Vad är det som är så bra med ursprungliga grönsaker?

Ursprungsplantan

En hybridplanta däremot är vad du vanligen finner hos din lokale trädgårdshandlare. Den kanske ger frön som kan vara sterila. Om de inte är sterila så kan de ge något som skiljer sig från moderplantan. Hybrider kan inte fortplanta sig genom frön.

Ursprungliga grönsaker har blivit mycket populära igen. Trädgårdsexperter diskuterar om vad som ska räknas som äkta ursprungliga men de flesta är överens om att de ska vara  40 – 50 år gamla för att räknas dit. Vissa plantor är tusenåriga; de kan t ex ha funnits redan hos de amerikanska indianfolken eller i gamla afrikanska kulturer.

Vad är det som gör de ursprungliga grönsakerna så storartade?

Smaken. Den underbara smaken är huvudargumentet för trädgårdsmästare. Många av dessa ursprungssplantor flyttades när lokala matproducenter ersattes av långdistansfrakt och långa lagringstider, vilket ofta fick till följd att smaken offrades för få tjockare skal och snabbare mognad.

Mognadsprocessen. Ursprungsgrönsaker mognar sakta och ger avkastning gradvis. Många, om inte alla hybrider mognar snabbt och samtidigt, vilket gör dem idealiska för kommersiellt bruk.

Att sprara frön. Med ursprungsgrönsaker kan du spara dina egna frön. Det innebär att du inte behöver köpa nya frön varje år vilket gör det mer ekonomiskt. Dessa frön är dessutom anpassade till din odling (klimat och jordmån).

Lägre priser. Frön från ursprungsgrönsaker är ofta billigare; speciellt om du kan skaffa från andra odlare. När du väl börjat spara dina frön kostar de dig den tid och ansträngning du behöver för samla in dem – du behöver inte lägga ut några pengar.

Historie lektioner. Visa ursprungsgrönsaker har en intressant historia. Queen Acorn-squashen som i början såldes av Iowa Seed Company 1913, härstammar från en hjärtformad vintersquash odlad av Dakotas Arika-indianer, vilka för att tjäna sitt uppehälle tagit fram en squashart som tål lång lagring.

Ursprungsplantor jämfört med hybrider

För en del trädgårdsmästare är frågan om ursprungsplantor, eller hybrider en antingen/eller fråga men det lönar sig att odla båda sorterna.

  • T.ex. i områden med mycket nematoder är det klokt att välja nematodresistenta hybrider.
  • Om du syltar/konserverar din skörd kan hybrider ge dig tillräckligt med mogen frukt samtidigt. Läs mer om det under rubriken “Ta vara på din skörd“.
  • För odlare som använder behållare passar buskliknande hybrider av gurka och squash (lämpade för begränsade områden) bättre än ursprungsvarianterna med sina långa rankor.
  • En del ursprungsplantor behöver en lång säsong för att hinna mogna och om din trädgård har kort odlingssäsong kommer du inte att få något att skörda.
  • Vissa ursprungsplantor saknar motståndskraft mot sjukdomar och dör innan de givit någon rimlig skörd om de blivit smittade. Innovativa frökompanier erbjuder ympade ursprungsplantor; en ursprungsplanta ympad på en sjukdomsresistent rotstock. Dessa ympade plantor förbättrar skörden för odlare som befinner sig i smittutsatta regioner.

Det bästa valet du kan göra är att blanda och odla både ursprungsplantor och hybrider och testa något nytt varje år. Du kommer att hitta dina favoriter medan du roar dig med att variera.

Relaterade produkter

Läs andra inlägg

Förökning av krukväxter

En del metoder, som t.ex. att ta sticklingar och plantera dem är enkla, medan andra som avläggning är mer tidskrävande. I olikhet med utomhusplantor härstammar

Läs mer