Luftning av din gräsmatta

Välj redskap

För att lufta kan du välja mellan två metoder: manuell eller motordriven. Manuella luftare passar bäst till små ytor och ger lika bra resultat som en motordriven. Du använder fotkraft för att få två till fyra ihåliga cylindrar att dra upp jordpropparna eller att slå hål på dem. Med speciella “spikskor” kan du slå hål men inte dra upp jordproppar.

Automatiserade luftare består av en trumma med ihåliga cylindrar, eller piggar framtill eller baktill. Bestämmer du dig för luftare handlar det om maskiner med långa, tunga spetsar som trycks ner i jorden.

Tips för att lyckas

  • Innan du luftar markera med flaggor var du har sprinkleranslutningar, ytliga vattenledningar, avloppsrör eller dylikt.
  • Om jorden inte är för kompakt, sandig eller jord som luftats under de senaste 12 månaderna kör endast en gång och i det mönster som du normalt använder dig av när du klipper. Om jorden är mycket kompakt  eller jord som inte luftats de senaste året, kör två gånger med luftaren: en gång där du följer ditt klippningsmönster och en andra gång där du kör vinkelrätt i förhållande till första gången.Observera att SBM Life science inte tillhandahåller vertyg för luftning av gräsmattan.

Relaterade produkter

Läs andra inlägg

Förökning av krukväxter

En del metoder, som t.ex. att ta sticklingar och plantera dem är enkla, medan andra som avläggning är mer tidskrävande. I olikhet med utomhusplantor härstammar

Läs mer