En tunna full av färska örter

Att odla örter

Färska örter kan förvandla det enklaste recept till något utomordentligt gott, antingen du strör timjan över grillad fisk, tillsätter oregano i dina sommarsallader eller förhöjer smaken på din pasta med basilika. Dina färska örter ger lysande färger som bara kan komma direkt från din trädgård. Och det behöver inte vara någon stor trädgård. Många örter passar perfekt att odla i krukor.

Här följer anvisningar för att skapa en vacker och givande örtodling i en halverad vin- eller whiskytunna i din trädgård.

  • För det första, försäkra dig om att tunnan har dräneringshål. Om inte så borra 10 till 15 sådana i botten av tunnan. Fyll den sedan med jord av god kvalitet.
  • Fukta jorden och börja plantera. Plantera örter som breder ut sig runt om tunnan, t.ex. citron- eller silvertimjan, salvia eller oregano. När dessa växer upp kommer de att täcka tunnans övre del. Sätt persilja eller basilika (för att få en unik färg kan du prova med purpurbasilika) närmast innanför tunnkanten. I mitten av tunnan passar dill eller fänkål. Om det finns plats lägg till några dvärgringblommor för att få lite mer färg.
  • Alla dessa örter trivs bäst i solljus och du måste vattna tunnodlingen regelbundet; speciellt när det är  varmt. Inom en månad kommer du att ha en vacker tunna – och tillgång till underbara färska kryddor.

Relaterade produkter

Läs andra inlägg

Förökning av krukväxter

En del metoder, som t.ex. att ta sticklingar och plantera dem är enkla, medan andra som avläggning är mer tidskrävande. I olikhet med utomhusplantor härstammar

Läs mer