En guide om trädgårdsredskap

Rätt utrustning underlättar

Att ha en trädgård för familjebruk är enkelt om du investerar i trädgårdsredskap av bra kvalitet. Några redskap kan användas till mycket, andra är till speciellt för beskärning och fruktskörd.

Att ha rätt utrustning underlättar väldigt mycket. Redskap av god kvalitet håller längre och väger ofta mindre vilket gör dem enklare och snabbare att använda. En motorsåg av bra kvalitet t.ex. gör att trädgårdsarbetet går fortare och gör det enklare.

Lista på redskap som kan vara bra att ha:

  1. Spade Det är det viktigaste redskapet när det gäller att gräva och vända jord speciellt på större ytor. Att gräva en rabatt är mycket lättare med en spade av god kvalitet. Rostfria blad håller längre och är starka, och trähandtag även om de är dyrare, är bekvämare när du använder redskapen under längre tid.
  2. Sekatörer Det är trädgårdens saxar! Små mycket nyttiga trädgårdsredskap som är enkla att använda, idealiska för beskärning eller för att ta sticklingar. Investera i bra redskap med vassa blad och ergonomisk formgivning. Håll alltid sekatörbladen vassa för att underlätta beskärning.
  3. Gren- och häcksaxar Saxar med långa handtag är idealiskt för att nå grenar. Grensaxar behövs för att ge fin form åt träd och gör det enkelt klippa bort medelstora grenar.
  4. Trädgårdssågar En bågsåg, eller en handsåg för trädgårdsbruk är bra att ha för tjockare grenar. Välj smala för att lättare komma åt tättsittande grenar.
  5. Flishuggare I frukträdgårdar ska man städa bort alla kvistar och grenar från marken. Om du investerar i en flishugg underlättar det.
  6. Uppbindningsband För att stödja unga träd medan de växer använd pålar och uppbindningsband för att enkelt ge dem stöd.
  7. Besprutningsutrustning Fruktträd kan angripas av många olika sorters parasiter och måste skyddas med hjälp av bekämpningsmedel. En handpump eller en motordriven apparat är bra att ha för att snabbt kunna bespruta stora höga omfångsrika träd. Det finns pumpar från 5-20 liter.
  8. Fruktplockningsverktyg Att skörda frukt är mycket givande och ett fruktplockningsverktyg är bra att ha för att nå grenar högt upp och i toppen av träden. Ett fruktplockningsverktyg består i huvudsak av en påse med rostfria beslag som sitter på en lång teleskopisk stav.
  9. Bevattningssystem (sprinkler) Konstbevattning är viktigt för att hålla fruktträden friska. Ett sprinklersystem gör att du kan vattna din trädgård t.o.m. när du är på semester.

Vilka trädgårdsredskap bör jag ha i min trädgård?

När du köper trädgårdsredskap tänk på vad du personligen behöver så du köper rätt trädgårdsutrustning. Tänk på att göra det så bekvämt du kan för dig genom att välja ergonomiskt utformade verktyg som passar just dig. Testa hur det känns att hålla i verktyget och när det gäller spadar väljer du efter din egen längd för att hitta den som passar dig bäst. Generellt kan man säga att ju bättre kvalitet desto längre livslängd.

Relaterade produkter

Läs andra inlägg

Förökning av krukväxter

En del metoder, som t.ex. att ta sticklingar och plantera dem är enkla, medan andra som avläggning är mer tidskrävande. I olikhet med utomhusplantor härstammar

Läs mer