Att odla ätliga växter i ditt växthus

Hur du odlar olika grödor

När du odlar grönsaker och frukt i ett växthus så kan du förlänga sommarens värme och ljus och ge dem längre tid att utveckla sina smaker, medan de utomhus kanske inte har chansen att mogna fullt ut innan höstrusket kommer.

Eftersom växthus skyddar plantor mot väder och vind kan de sås direkt från frön och således gro och växa upp utan problem.

Nedanstående guidar dig kortfattat till rad grödor du kan odla i dem:

Basilika

Basilika växer bättre i växthus eftersom den behöver en skyddad plats, värme och ljus. Det är lätt att köpa färdigvuxen basilika, så det är värt mödan att odla lite mer ovanliga varianter och sedan använda de då de blivit fullvuxna.

Purpurbasilika, bredbladig Neapel-basilika och småbladig grekisk basilika är alla mycket aromatiska välsmakande och kontrastrika. Alla sorterna behöver samma sorts klimat, de ska gödslas med fridränerande kompost och de ska vattnas på morgonen.

För att få dem yviga skörda genom att plocka från toppen av stjälkarna.

Paprika och spanskpeppar (chilipeppar)

Både paprika och spanskpeppar passar utmärkt att odla i växthus. Du sår fröna på våren när de är 20 °C eller mer och när uppväxten kommit så flyttar du över de i små krukor där de får växa till sig innan du planterar ut dem i större behållare.

Du kan skörda på sensommaren och tidig höst.

Citrus frukt

Dessa anses ofta svåra att odla men i verkligheten är de lättskötta och passar utmärkt i de frostfria växthusen där deras vita blommor kommer att ge ifrån sig en ljuvlig doft.

För att frukter ska bildas och mogna behövs minimum 10 °C. Plantera inte sticklingar för de kommer inte att bära frukt förrän de är för stora för att ha i ett växthus. Köp i stället ett ungt träd och sätt det antingen i specialkompost för citrusträd eller i kompost blandat med grov sand.

Vattna rikligt under sommaren men mer sparsamt från höst till vår, då även beskärning kan göras.

Gurka

Framtill nyligen odlade man oftast gurka i växthus men nu finns härdiga hybrider som också kan odlas utomhus. Men det är emellertid enklare att odla den traditionella slanggurkan i den skyddande omgivning som ett växthus ger. Då kan du även börja skörda redan vid midsommar.

Fröna ska sås liggande på sidan i 20 °C och uppväxten ska växa i en minitemperatur på 15 °C. Sen planterar du ut de i växthusrabatter eller speciella påsar.

Rankorna behöver antigen bindas vid höga pinnar eller hängas upp fästa i snören från taket.

Örter

Örter antingen slutar att vara produktiva eller dör de helt. Men om du gräver upp dem och sätter de i krukor och ger de jämn temperatur och mycket ljus, värme och vatten så kan du få dem att växa igen.

Växthuset är också en lämplig plats för mindre härdiga örter, t.ex. citrongräs som är en populär ingrediens i Thai-köket.

Salladsblad

Sallat och andra sallatssorter kan sås tidigare i växthus än utomhus, vilket ger vårskörd. Sommarhetta passar inte till salladsodling men när hösten gör det kyligare går det bra igen.

Om du använt odlingspåsar till tomater och gurka kan du sedan ha dem till salladgroddplantor som nöjer sig med den lägre grad av gödsel som finns kvar i påsarna.

För bästa resultat välj sallatsorter som rekommenderas för sommar- och vinterskördar.

Jordgubbar

När jordgubbar odlas i växthus utsätts de inte för sniglar eller andra skadedjursangrepp inte heller ruttnar de på grund av för blöt jord. De ger också bättre skörd och brukar få mer smak. Emellertid måste plantorna bytas ut årligen.

Plantorna i krukor ställs i växthuset sen vinter eller tidig vår; när de blommar måste de pollineras för hand med hjälp av en borste eller pensel.

Sedan ska plantorna gödslas varje vecka med flytande specialgödsel tills frukterna börjar bli röda. De ska plockas när de är jämnt röda.

Tomat

Att kunna skörda fullt med söta, smakrika tomater som mognat på plats är något av det bästa med att odla i växthus.

Olika sorters tomater kan odlas så det bästa är att välja många sorter, allt från bifftomater till körsbärstomater. Antingen i behållare eller direkt i jorden. Låt aldrig jorden bli torr.

Sidoskott måste regelbundet rensas bort och huvudstjälken måste få stöd av snöre eller pinnar. Huvudstjälken ska klippas av när den fått fem till sex blomställningar.

Relaterade produkter

Läs andra inlägg

Förökning av krukväxter

En del metoder, som t.ex. att ta sticklingar och plantera dem är enkla, medan andra som avläggning är mer tidskrävande. I olikhet med utomhusplantor härstammar

Läs mer